
Bodrum Deniz Müzesi, “Halikarnas Balıkçısı” Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın gözünden, zihninden, misyonundan, vizyonundan hareket ederek merhaba sözcüğünü anlamlandırmak ve grafik dile aktarmak, “Merhaba” sözcüğünü bir logo olarak her yıl doğum yıl dönümünde adına yapılan etkinliklerin temsilinde kullanmak istiyor. Bu amaçla, Bilgi Yayınevi’nin ana sponsorluğunda “Uluslararası Merhaba Günü Logo Tasarımı Yarışması” açıyor.
Cevat Şakir Kabaağaçlı, nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı, 1925 yılında sürgün olarak geldiği Bodrum’da özel koleksiyonunun bulunduğu Bodrum Deniz Müzesi ve bağlı olduğu Bodrum Belediyesi tarafından senede iki sefer çeşitli etkinliklerle anılıyor. Anma programları, doğum yıl dönümü olan 17 Nisan ve ölüm yıl dönümü olan 13 Ekim tarihlerinde gerçekleşiyor. Merhaba Günü Logo Yarışması, 2023 yılı Merhaba Günü’nde ilan ediliyor ve yarışma sonucunda seçilecek logonun, her yıl 17 Nisan Merhaba Günü’nde kullanılması amaçlanıyor.

Müze, tüm dünyadan grafik tasarımcıları, ün kazandığı yazarlığın yanı sıra bir kapak ressamı olan Cevat Şâkir Kabaağaçlı’nın bu mim sözünü simgeleştirmeye çağırıyor! Balıkçı, Bodrum’a olan aşkı ve edebî eserleri ile tanınmış olsa da tüm bunlardan önce bir ressam olarak Bâb-ı Âli’ye adım atmıştı. Kitaplar ve dergiler için kapak ressamlığı ve resimlemeler yapmıştı. Basın-yayın dünyamızın güzel yazı ve resimleme işleri bu deneyimli zanaatkârların elindeydi. Günümüz grafik tasarımcılarının öncüleri diyebileceğimiz Bâb-ı Âli ressamları, uzun yıllar görsel belleğimizi şekillendirip zanaatten tasarıma geçişin aktörleri oldular. Balıkçı, bu tarihin bir parçası olarak sadece kelimeleri değil resimlerini de ortak belleğimize kattı.
Bodrum Belediyesi ve bünyesinde faaliyet gösteren Bodrum Deniz Müzesi projesi olarak, iletişim tasarımcısı ve akademisyen Ömer Durmaz’ın danışmanlığında, Bilgi Yayınevi’nin ana sponsorluğunda ve Myra Ajans ile Hemzemin Sosyal Fayda Platformu iş birliğinde hazırlanan yarışmada hedeflenen, senelik iletişim stratejileri dahilinde, “Merhaba”nın kapsayıcılığının denizleri aşması ve bir barış simgesi olarak akıllarda yer etmesi. Bu misyonla, senelik farkındalık odaklarına göre kurgulanan temalar, etkinlikler, kampanyalar dahilinde barış içerikli manifestolarla hareket edilecek bir platform doğuyor.